Πως μπορώ να γίνω σεφ; Αυτή είναι μία ερώτηση που ακούγεται συχνά στις μέρες μας. Αδιαμφισβήτητα, ο κλάδος της μαγειρικής απαιτεί πέρα από ικανότητες, πολύ φαντασία, έμπνευση, πίστη, υπομονή και επιμονή. Είτε επιλέξεις τον δρόμο της μαγειρικής είτε της ζαχαροπλαστικής, θα χρειαστείς σίγουρα κάποια μυστικά ή αλλιώς tips τα οποία θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις και να εξελιχθείς από απλός σε “καλός” μάγειρας.

 

Πώς μπορείς λοιπόν να γίνεις σεφ και μάλιστα καλός! 

 

Διάβασμα, διάβασμα και πάλι διάβασμα. 

Η αξία του βιβλίου είναι ως γνωστόν ανεκτίμητη. Ο μαγικός αυτός κόσμος θα σε ταξιδέψει σε «γευστικά» μονοπάτια και γνώσεις άκρως «απολαυστικές». Για αυτό μη χάνεις ούτε λεπτό. Επισκέψου το κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή τη δημοτική βιβλιοθήκη και ξεκίνα την ανάγνωση. Εξ ‘άλλου, πολλοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν πώς μπορώ να γίνω σεφ; πριν ανακαλυφθεί το διαδίκτυο. Μελετώντας συνταγές από όλο τον κόσμο, μαθαίνοντας την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε έδεσμα ή φαγητό και συναντώντας νοοτροπίες και τεχνικές άλλων εξειδικευμένων σεφ θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο. Μπορείς επίσης να κρατάς σημειώσεις σε κάθε τι «ενδιαφέρον» που συναντάς ούτως ώστε μετά να το επεξεργαστείς, να το ψάξεις ή γιατί όχι και να το φτιάξεις.  

 

Ταξίδεψε και μάθε. 

Αν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ταξίδια ανά τον κόσμο, σίγουρα θα εκπλαγείς με τις γνώσεις που θα αποκομίσεις. Ακόμα όμως και αν κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή, κάπου κοντά (σε πόλη ή χωριό), θα μάθεις πολλά. Τοπικά φαγητά ή γλυκά που φτιάχνονται με μεράκι ακόμα και από απλές νοικοκυρές, που βάζουν μια ξεχωριστή δική τους πινελιά στα φαγητά που φτιάχνουν, θα μπουν σίγουρα στη μαγειρική σου λίστα. Οι νέες κουζίνες, οι άνθρωποι, οι διαφορετικοί τρόποι εργασίας, θα διευρύνουν τον ορίζοντά σου. Ακόμα, αν μπορείς, μη διστάσεις να έρθεις σε επικοινωνία και να δοκιμαστείς πλάι στους καλύτερους (πχ καταξιωμένους σεφ). Μάθε πλάι τους και δημιούργησε σταθερές βάσεις. Οι μαγειρικές τεχνικές ποικίλουν και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τολμήσεις!

 

 

Εκπαίδευση και εθελοντισμός.

Δυο από τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να διαθέτεις είναι η ευελιξία και η δημιουργικότητα και σε αυτό θα βοηθηθείς από την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και όχι μόνο. Δια ζώσης ή διαδικτυακά διοργανώνονται συνεχώς διάφορα σεμινάρια που μπορούν να βοηθήσουν την εξέλιξη σου. Παράλληλα, δικτυώσου στον ευφάνταστο κόσμο της μαγειρικής. Κάνε εγγραφή σε κάποιο σχετικό κανάλι μαγειρικής στο YouTube, παρακολούθησε θεματικά βίντεο και πειραματίσου. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά σε κάθε ευκαιρία που μπορεί να παρουσιαστεί. Επιπρόσθετα, λάβε μέρος σε διάφορες εθελοντικές δράσεις και δημιούργησε ένα ισχυρό backup για το βιογραφικό σου. 

 

Φαγητό και πάλι φαγητό! 

Όποιον και να ρωτήσεις “πως μπορώ να γίνω σεφ;” το πρώτο πράγμα που θα σου πει είναι: ξεκίνα να δοκιμάζεις κάθε λογής φαγητό. Ένας σεφ πρέπει να είναι ευφάνταστος και για να το πετύχει χρειάζεται πριν γευτούν οι υπόλοιποι τις δημιουργίες του, να το έχει κάνει ο ίδιος πρώτα. Που βοηθάει αυτό; Κυρίως στην απομνημόνευση, έτσι ώστε να συγκρατείς το κάθε λογής υλικό που γεύεσαι και κατ’ επέκταση να ετοιμάζεις πιο σωστά τα μελλοντικά σου πιάτα. Δώσε βάση σε γεύση και όσφρηση και δοκίμασε!

Αν λοιπόν η ερώτηση “πως μπορώ να γίνω σεφ;” έχει περάσει από το μυαλό σου, ακολούθησε για αρχή αυτά τα χρήσιμα tips. Παράλληλα, αν θέλεις να λάβεις πιο εξειδικευμένες γνώσεις, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια μαγειρικής του ΑΛΦΑ Studies που σε ενδιαφέρουν.