Τα τελευταία δύο χρόνια τα online σεμινάρια και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η πανδημία covid κατέστησε τη φυσική παρουσία δύσκολη σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Εν μέσω αυτής της ξαφνικής ανατροπής των δεδομένων, η εκπαίδευση παρασύρθηκε και αυτή και βρήκε διέξοδο στην από χρόνια εφαρμοζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  

Αυτή η νέα πραγματικότητα στηρίζεται σε καινούργιες τεχνολογίες οι οποίες ήρθαν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές. Η ηλεκτρονική διδασκαλία (μέσω Skype, Zoom, WebEx ή άλλων πλατφορμών τηλεκπαίδευσης ), τα online σεμινάρια, η ασύγχρονη επιμόρφωση μέσω βιντεοσκοπημένων παραδόσεων και διαλέξεων, η εκπόνηση διαφόρων projects μέσω αλληλογραφίας είναι κάποια από αυτά τα μέσα.  

Σε αυτό τον υπερσύγχρονο τεχνολογικό κόσμο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν πια γίνει αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης τα online σεμινάρια, τα οποία παρουσιάζουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, όπως και κάθε τι καινούργιο.  Ας τα δούμε πιο αναλυτικά… 

 

Online Σεμινάρια: Τα υπέρ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης 

  

Τα online σεμινάρια προσφέρουν άνεση και ευελιξία στην παρακολούθηση. 

Θέλοντας κάποιος να εστιάσει στα θετικά σημεία που παρέχουν τα online σεμινάρια θα μπορούσε να αναφέρει τα εξής. Αρχικά, ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι και το μεγαλύτερο) πλεονέκτημα είναι η άνετη και ευέλικτη παρακολούθηση. Στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμα και  σε εξωτερικό χώρο έχοντας έναν υπολογιστή ή απλώς το κινητό τηλέφωνο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει online σεμινάρια, μια διάλεξη ή απλώς το μάθημα του.

Χωρίς επομένως να απαιτείται η φυσική παρουσία και σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η εκπαίδευση γίνεται πιο προσαρμόσιμη δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να οργανώσουν το δικό τους προσωπικό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, με τα online σεμινάρια διευκολύνονται και άλλες παράλληλες, προσωπικές δράσεις του κάθε ατόμου όπως πχ η άσκηση επαγγέλματος κ.α. 

 

Τα online σεμινάρια έχουν μειωμένο κόστος. 

Άλλο ένα θετικό στοιχείο που έχουν τα online σεμινάρια είναι το μειωμένο κόστος. Στη σημερινή εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες είναι αρκετές,  η τηλεκπαίδευση έχει λύσει τα χέρια πολλών. Από την μετακίνηση, μέχρι τα χαμηλότερα δίδακτρα και το κόστος, οι διαφορές που έχουν τα online σεμινάρια είναι μεγάλες.  Έτσι, οι περισσότεροι τείνουν πλέον να ζυγίζουν τα πράγματα και να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πολύ προσιτή λύση που αποτελούν τα online σεμινάρια.

 

Τα online σεμινάρια δεν έχουν κανένα γεωγραφικό περιορισμό. 

Από τα θετικά που έχουν τα online σεμινάρια δεν μπορεί να λείπει φυσικά και η κάλυψη των αναγκών σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και ανθρωπιστικό πλαίσιο. Τα online σεμινάρια δεν έχουν κανένα γεωγραφικό περιορισμό – μπορεί δηλαδή κανείς να τα παρακολουθήσει από οπουδήποτε. Τα άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, άτομα με αναπηρίες ή άλλα προβλήματα υγείας έχουν την μεγάλη αυτή δυνατότητα παρακολούθησης. Έτσι καλλιεργείται ένα πνεύμα ισοτιμίας και ομοιομορφίας ταυτόχρονα.

 

Τα online σεμινάρια προωθούν την εξοικείωση με την τεχνολογία 

Ένα ελπιδοφόρο χαρακτηριστικό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση με την τεχνολογία που αναπόφευκτα παρέχουν τα online σεμινάρια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της δια βίου μάθησης. Η διαδραστικότητα, η κατάργηση των περιορισμών, το πλούσιο πληροφοριακό υλικό το οποίο διατηρείται και εμπλουτίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και γενικά η ενασχόληση με τους νέους τρόπους διδασκαλίας εξελίσσουν τις τεχνολογικές γνώσεις. Αυτό καθιστά τα online σεμινάρια στοιχείο ιδιαίτερα ωφέλιμο, ειδικά στην σημερινή απαιτητική εποχή, όπου τα πάντα λειτουργούν κάτω από ένα τεχνολογικό πρίσμα.

 

online σεμινάρια

 

Online Σεμινάρια: Τα κατά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης 

Με βάση τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι τα online σεμινάρια και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν πολλά θετικά στοιχεία. Ωστόσο, εντοπίζονται αρκετές δυσκολίες και εδώ είναι που θα αναφερθούμε στα προβλήματα που δημιουργούν, τα οποία όμως παρουσιάζουν εξίσου ενδιαφέρον.

 

Πολλοί διδασκόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα. 

 Ως φυσικό επακόλουθο λοιπόν αυτής της απότομης αλλαγής και εξέλιξης που φέρνουν μαζί τους τα online σεμινάρια, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Λόγω του ότι τα online σεμινάρια απαιτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω της ψηφιοποίησης, εξειδικευμένα μέσα (πχ ηλεκτρονικός υπολογιστής), υψηλή ταχύτητα σύνδεσης και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτομάτως καθίσταται «δύσπιστη». Παρά τα θετικά στοιχεία που παρέχουν τα online σεμινάρια, πολλοί δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις ή δεν έχουν την δυνατότητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «τεχνολογικό χάος».

 

Τα online σεμινάρια δεν προωθούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνικοποίηση. 

Η εκπαίδευση ως γνωστόν, πέρα από άλλα χαρακτηριστικά, ενθαρρύνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία. Η ψηφιακή εποχή τείνει να αποδυναμώνει κατά μια έννοια αυτό το κλίμα. Αν λάβουμε υπόψη πχ την πραγματοποίηση ενός online σεμιναρίου σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πλαίσιο, διαπιστώνουμε πως θα υπάρχει έλλειψη προσωπικής επαφής ή οποία οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και αποξένωση μεταξύ των συμμετεχόντων. Στα online σεμινάρια οι ιδέες και οι απόψεις δυστυχώς συχνά ανταλλάσσονται απρόσωπα χωρίς να υπάρχει λεκτική αλληλεπίδραση.

 

Τα online σεμινάρια δεν ταιριάζουν σε όλους τους κλάδους. 

Τέλος, τα online σεμινάρια και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι πάντα αποδοτική για όλους τους κλάδους. Σε πρακτικά θέματα όπως  πχ η μαγειρική, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κ.α. απαιτείται μια εξειδικευμένη μεθοδολογία που είναι δύσκολο να ακολουθηθεί ηλεκτρονικά. Επίσης δημιουργείται και ένα αίσθημα «μοναξιάς» και απομόνωσης από τα πράγματα.  

Συμπερασματικά, η εκπαίδευση σε όποια μορφή και αν υφίσταται είναι το μέσο για κάθε είδους εξέλιξη του ατόμου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Ανάλογα όμως με τις απαιτήσεις και τις γνώσεις που θέλει να αποκομίσει, είναι στην κρίση του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά να αξιολογεί τα δεδομένα και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.  

Ο κάθε ένας διαλέγει το σενάριο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του, με γνώμονα πάντα την προσωπική εξέλιξη. Από την πλευρά μας στο κέντρο δια βίου μάθησης Alfa Studies είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε μια μεγάλη γκάμα από προγράμματα, τόσο εξ αποστάσεως όσο και στα παραρτήματά μας!