Αξίζει τελικά η παρακολούθηση ενός δωρεάν σεμιναρίου;

Τα τελευταία χρόνια, αμέτρητα δωρεάν σεμινάρια έχουν κατακλύσει αναμφίβολα τον κλάδο της εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό καθιστά τη σωστή επιλογή ενός σεμιναρίου υπερβολικά δύσκολη, έως… ακατόρθωτη! Τι έχει όμως κάποιος να αποκομίσει τελικά από την παρακολούθηση ενός δωρεάν σεμιναρίου ή webinar; Αξίζει να επενδύσει κανείς το χρόνο του σε κάτι τέτοιο, ή είναι προτιμότερο να εξετάσει άλλες αποδοτικότερες εναλλακτικές, όταν έχει απώτερο σκοπό να ενισχύσει το βιογραφικό του ή να αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητές του;

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά

Κατ’ αρχάς , ξεκινώντας το ψάξιμο ενός δωρεάν σεμιναρίου (ή ακόμα και επί πληρωμή), είναι καλό να είναι ξεκάθαρος ο στόχος του καθενός. Ακόμα και όταν τα δίδακτρα είναι ελάχιστα ή μηδενικά, μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος που θα σπαταληθεί δεν είναι αμελητέος. Άλλωστε ο χρόνος είναι… χρήμα! Θέλεις να πάρεις επιπλέον γνώσεις σε ένα αντικείμενο το οποίο το έχεις σπουδάσει σε κάποια σχολή, ή εργάζεσαι στον αντίστοιχο κλάδο; Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές τις έστω λίγες ώρες που θα σπαταλήσεις, θα σου προσφέρουν κάτι χειροπιαστό, το οποίο θα το εφαρμόσεις από την επόμενη κιόλας ημέρα; Ή απλά θέλεις να πάρεις μια γεύση από κάτι εντελώς καινούργιο, για το οποίο ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς στο μέλλον; Άλλωστε το Restart στην καριέρα πλέον για πολλούς είναι μονόδρομος!

Άρα το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κοιτάξει κανείς είναι, αν το δωρεάν σεμινάριο για το οποίο ενδιαφέρεται, δεν ισούται απαραίτητα με «σπατάλη του χρόνου» αλλά θα είναι το επόμενο λογικό βήμα ενός προσωπικού επαγγελματικού πλάνου, που είναι σαφές και ρεαλιστικό στην υλοποίησή του. Έστω λοιπόν ότι έχει πάρεις κάποιος την απόφαση να παρακολουθήσει κάποιο δωρεάν σεμινάριο. Και τώρα;

Επόμενη στάση: επιλογή του καλύτερου σεμιναρίου & webinar

Ο όγκος των δωρεάν σεμιναρίων εκεί έξω είναι τεράστιος. Θέλει υπομονή και επιμονή για να βρει κανείς αυτό που πράγματι αναζητά. Τι θα πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη ώστε να παρθεί η μεγάλη απόφαση; Ενδεικτικά θα αναφέρουμε: τους τομείς, τη θεματολογία, τον εκπαιδευτικό φορέα, την πιστοποίηση, την τοποθεσία, τους εισηγητές και φυσικά τη διάρκεια. Μπορείς να διαβάσεις και το αναλυτικό άρθρο που ελπίζουμε να σε βοηθήσει να αποφασίσεις ευκολότερα ποιο σεμινάριο σου ταιριάζει.

Που θα βρεις όμως όλα τα δωρεάν σεμινάρια

Για να βρεις τα διαθέσιμα σεμινάρια που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα,  Σεμινάρια Θεσσαλονίκη , σε Αθήνα,  ή άλλες περιοχές, μπορείς να ξεκινήσεις φυσικά το ψάξιμο από το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, το Google θα σου εμφανίσει τα πιο σχετικά για εσένα αποτελέσματα ανάλογα με την λέξη-κλειδί που θα χρησιμοποιήσεις.

Μια άλλη επιλογή είναι η επίσκεψη κάποιων δημοφιλών portals αναζήτησης σεμιναρίων που προσφέρουν χρήσιμα φίλτρα που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Από την άλλη, αν είσαι πιο παραδοσιακός τύπος, έχε τα μάτια σου ανοικτά για αναφορές σε τοπικά έντυπα ή ραδιοφωνικές εκπομπές που συνήθως προβάλλουν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εξειδικευμένα σεμινάρια.

Ακολούθησε τη συμπυκνωμένη γνώση

Και για να σου δώσουμε μια άλλη οπτική, αντί να ψάχνεις σκόρπια δωρεάν σεμινάρια που γίνονται ανά καιρούς, γιατί να μην τα βρεις κάπου μαζεμένα όλα μαζί; Ο λόγος φυσικά γίνεται, για την παρακολούθηση γνωστών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από γνωστούς φορείς, σχολές, ΙΕΚ ή κολλέγια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το Education Festival που παρέχει κάθε χρόνο 140 δωρεάν σεμινάρια από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη.

Το SpoudaseFest στο οποίο μπορείς να ενημερωθείς για σπουδές όλων των βαθμίδων και να παρακολουθήσεις μια ποικιλία δωρεάν σεμιναρίων ενηλίκων.

Το Employability Week σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που εντάσσεται στο πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο Σχέδιο Απασχολησιμότητας του Mediterranean College (MC–Employability Scheme)

Η τελική επιλογή είναι στο χέρι σου.

Κάνε την έρευνα σου και αποφάσισε με υπευθυνότητα. Και ακόμα να μην είσαι 100% σίγουρος από μια επιλογή που έκανες, μην ξεχνάς… Η επένδυση στην εκπαίδευση ποτέ δεν πάει χαμένη!

Ανακάλυψε ΣΗΜΕΡΑ τα Δωρεάν Σεμινάρια Γνωριμίας για τα Προγράμματα Εξειδίκευσης του ΑΛΦΑ STUDIES® σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη.

Κάνε ΚΛΙΚ ΕΔΩ!