«Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» της Δράσης 16913 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.
H δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών σε 50.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων:
Ωφελούμενοι – Δικαίωμα συμμετοχής
Στο πλαίσιο του παρόντος έργου, προβλέπεται να καταρτιστούν έως 50.000 άνεργοι. Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι όσοι πληρούν, κατ’ ελάχιστον, τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι κατά τη φάση υποβολής της αίτησης και κατά τη φάση έναρξης του τμήματος.
2. Ηλικία άνω των 18 ετών.
3. Απόφοιτοι τουλάχιστον, υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν μπορεί να επιδοτηθεί ως ωφελούμενος σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης:
– όσοι έχουν καταρτισθεί στο ίδιο αντικείμενο τα τελευταία δυο (2) έτη.
– όσοι έχουν πάρει ΚΑΥΑΣ στο πλαίσιο των έργων ανέργων ή εργαζομένων, της δράσης 16913 και έχουν ενταχθεί σε τμήμα το οποίο υλοποιήθηκε.
Αντικείμενο της δράσης
Η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης και πιστοποίησης «πράσινων» γνώσεων, σε 50.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ, με το σύστημα των επιταγών κατάρτισης (training voucher).
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Η δράση περιλαμβάνει
- Κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 50.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων.
Μέθοδος Υλοποίησης Προγράμματος
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αναβάθμισης θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση, συνδυαστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτισης), η οποία θα περιλαμβάνει 48 ώρες σύγχρονης -εξ αποστάσεως- εκπαίδευσης και 20 ώρες ασύγχρονης -εξ αποστάσεως- εκπαίδευσης.
Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 ώρες. Δεν επιτρέπεται διά ζώσης εκπαίδευση και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες.
Διάρκεια προγράμματος
· Η διάρκεια του προγράμματος συνεχιζόμενης κατάρτισης είναι 80 ώρες
· Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών
Εκπαιδευτικό επίδομα
· Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, δηλαδή έως 400 € για τον ωφελούμενο που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων & Δεξιοτήτων κατόπιν εξετάσεων.
Ως τεκμηρίωση της εγκυρότητας των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» ο ωφελούμενος, υποχρεούται να προσκομίσει στον πάροχο τα κάτωθι έγγραφα:
1. Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση)
2. Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ή ανώτερου τίτλου σπουδών, καθώς και επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. (Σημειώνεται ότι για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι το 1980 γίνεται αποδεκτό το απολυτήριο δημοτικού σχολείου)
3. Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr προς ΔΥΠΑ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3), στην οποία θα δηλώνει ότι:
α. Δεν παρακολουθώ ή/ και δεν έχω παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας & Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU, της δράσης 16913- Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων.
β. Δεν έχω παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο, κατά τα τελευταία δύο (2) έτη, πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
Πρόσθετα δικαιολογητικά (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο ωφελούμενος.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (dypa.gov.gr)
*Η δράση (το πρόγραμμα κατάρτισης) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.